El nostre veí i company Manel Lucas ens ha fet una bon escrit avui al diari.

manel-lucas003

I ara el Fracking (article de Manel Lucas al Nació Digital

La nova amenaça ambiental es diu fractura hidràulica o fracking. Es tracta d’un mètode d’extracció de gas del subsòl consistent a injectar a molta profunditat aigua, sorra i productes químics per esquerdar la terra i fer aflorar l’energia. Com que algunes de les substàncies injectades poden resultar tòxiques, el sistema suposa un risc per als aqüífers i per a l’aire. Alguns països l’han prohibit, altres l’han limitat i la Comissió Europea ha obert una consulta pública sobre la qüestió.

A Catalunya hi ha tres projectes anunciats de recerca d’energia que podrien implicar l’ús del fracking, i en un poble de la Garrotxa, Riudaura, una empresa ja ha començat a fer estudis previs. Naturalment, això ha fet saltar les alarmes entre la població i també entre els partits polítics. El Govern assegura que aquests estudis no pressuposen cap decisió final, i que no hi haurà cap perforació, com a mínim, en quatre o cinc anys. Però això no nega el fet que, en aquests moments, el fracking no està prohibit a Catalunya, mentre que algunes comunitats autònomes espanyoles ja hi han legislat en contra.

El Parlament s’haurà de pronunciar sobre aquesta amenaça per al territori. Iniciativa per Catalunya ha presentat una proposició de llei, el PSC i la CUP també han fet peticions en el mateix sentit, i Esquerra Republicana ha constituït un grup de treball amb diputats, tècnics i alcaldes afectats, a banda de demanar una reunió amb el Govern. Els republicans rebutgen el fracking i creuen, a més, que la quantitat de gas extret podria ser fins i tot insuficient per justificar-ho amb motius econòmics. L’opinió d’ERC és especialment remarcable, és clar, per la seva posició de privilegi de cara a forçar com a mínim un pronunciament del govern d’Artur Mas.

Felip Puig acaba d’aterrar al departament d’Empresa, però haurà d’adoptar aviat una posició sobre el fracking. Segurament, en les primeres sessions del nou parlament català. Els responsables de política energètica de la Generalitat saben que la combinació de pressió política i ciutadana pot acabar derivant en alguna mena de resolució legal. Ara falta saber quina influència tindrà el fet que el nou conseller d’Empresa hagi estat, uns anys enrere, responsable de Medi Ambient.

Font: Des de Casa

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s