Teredo Oils no podrà utilitzar el ‘fracking’ a Riudaura

 Doncs ja no cal que vingui!
Doncs tots els informes existents sobre Riudaura expliquen que el gas convencional no és rendible ni als anys 60, 70, 80 i 90 i si ara els interessa es perquè el que volen treure es gas no convencional amb mitjançant el fracking, única forma de fer-lo una mica rendible

Estarem vigilant

No Fracking Riudaura

El poble no es fia de les declaracions de Teredo Oil i les institucions

Noticia Punt-Avui(18-01-2013)

L’autorització que ha demanat és per petroli i gas fàcils d’extreure.
Mines diu que els controls són molt estrictes
Els veïns continuen preocupats

L’empresa Teredo Oils Limited només té permís d’investigació per determinar si, a Riudaura i a tot l’àmbit geogràfic de l’autorització Ripoll, hi ha hidrocarburs convencionals, és a dir, gas o petroli, o totes dues coses, en bosses a alta pressió delimitades per roques poroses –l’extracció és fàcil: foradar i deixar fluir i canalitzar el gas.

Segons han confirmat fonts de la direcció general d’Energia i Mines de la Generalitat, adscrita al Departament d’Economia i Empreses, Teredo no en té per buscar hidrocarburs no convencionals, és a dir, el gas que es troba en bombolles –molts cops microscòpiques– a les roques menys poroses i s’ha d’extreure amb la polèmica tècnica de fracturació hidràulica horitzontal, elfracking. Aquest mètode és molt controvertit perquè és molt agressiu. S’ha prohibit en diversos països de la Unió Europea. Consisteix a injectar grans quantitats d’aigua, sorra i productes químics per fracturar les roques i extreure’n el gas. Té risc de fuites al subsòl i genera moltes aigües residuals.

A l’Estat espanyol no s’ha produït cap extracció per fracturació hidràulica. Això no obstant, fonts del Ministeri d’Indústria del govern espanyol han recordat que el ministre del ram, José Manuel Soria, ha dit que no s’oposa a aquesta tècnica, si l’empresa que l’aplica compleix totes les normatives europees, espanyoles i, en territori català, les de la Generalitat. A part, han recordat que la Unió Europea dóna via lliure al fracking. Tot i això, hi ha molts països que han prohibit aquesta tècnica extractiva.

Ara a Catalunya i a diversos punts de lEstat espanyol on hi ha concedits o demanats permisos d’investigació per hidrocarburs, han sorgit moviments contra el fracking que aposten perquè l’Estat i, en el cas de Catalunya, la Generalitat prohibeixin aquesta tècnica, i perquè mentre això no passi, que dictin una moratòria.

En el cas del govern espanyol, això, segons les fonts consultades, no es considera necessari. En el cas del català, fonts del Departament d’Empresa i Ocupació han dit que el conseller Felip Puig s’està situant al nou càrrec i que està recopilant informació abans de pronunciar-se sobre el tema.

Sigui com sigui, a sobre la taula hi té la petició oficial del Consell Comarcal de la Garrotxa i de diversos ajuntaments com ara els d’Olot i Ripoll i, fins i tot, i entre d’altres, la de Vic, que s’ha declarat municipi lliure defracking.

El govern català té competències només en la concessió o denegació dels permisos d’investigació per hidrocarburs, però els d’extracció de gas o petroli depenen exclusivament del govern espanyol. A diferència d’altres països, tot allò que hi ha al subsòl és, per llei, propietat de l’Estat.

Les fonts consultades de la direcció general d’Energia i Mines han explicat que la legislació vigent que regeix la concessió dels permisos d’investigació és una garantia que l’empresa que els sol·licita respectarà escrupolosament l’entorn. I és que, a part que ha de presentar plans de treball anual, ha de demanar permís per a qualsevol acció sobre el terreny que comporti tocar arbres, obrir pistes, etc. A part, hi han afegit que per realitzar el procés d’investigació moltes vegades no cal utilitzar tècniques d’extracció. En la majoria de casos, són estudis cartogràfics i sísmics, utilització de petites sondes, sondejos amb ultrasons, o similars. De fet, aquestes fonts han remarcat que, en el cas de l’autorització Ripoll, Teredo Oils Limited no farà res sobre el terreny com a mínim fins d’aquí a quatre anys. Aquesta autorització és per sis anys. De fet, en aquesta fase del procés, fins i tot, si els propietaris dels terrenys afectats no donen permís a l’empresa, aquesta no pot fer res a l’àrea d’investigació.

Font de la noticia (El Punt-Avui)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s